vineri, 26 iunie 2009

Michael Jackson a plecat la momentul potrivit

Nu, nu fac exerciţii de cinism. Dar mi se pare că în turneul din iulie ar fi fost adorat de fanii veşnici şi desfiinţat definitiv de critici. Însă, plecând acum, şi-a asigurat trei lucruri: dramatismul pe care l-a întreţinut în ultimii 25 de ani, regretul fanilor rămaşi cu nişte bilete pe care prea puţini le vor înapoia şi redescoperirea muzicii sale.

Habar n-am dacă acuzaţiile care i s-au adus au fost adevărate sau nu. Şi habar n-aveţi nici voi, că n-aţi fost acolo să vedeţi cu ochii voştri, iar justiţia nu a demonstrat nimic. Tot ce ştim e că a avut o viaţă cum n-o dorim nimănui, cu un tată care l-a bătut, ameninţat şi i-a interzis să fie copil cât a stat sub acoperişul lui, cu nişte fraţi cretini care şi-au dorit să-l exploateze pentru propriul interes şi cu o mamă mai preocupată de religie decât de copii. Să ne mirăm atunci că a ajuns să aibă un suflet atât de chinuit încât succesul nu l-a putut bucura? Celebritatea nu i-a putut combate singurătatea, dar i-a întreţinut ciudăţeniile.

Moartea lui a venit într-un moment pozitiv, unul din puţinele din ultimii 10 ani. De aproape doi ani lumea nu mai vorbea despre molestarea copiilor, ci despre pregătirea unui nou turneu. Nu a murit o celebritate acuzată, ci un artist care se pregătea să-şi bucure din nou fanii. Şi, dacă e să calculăm rece până la capăt, copiii lui sunt încă la o vârstă la care îşi mai pot găsi o normalitate pe care prezenţa tatălui nu le-ar fi putut-o asigura.

Acum câţiva ani nu ne mai îndemna nimic să-i ascultăm melodiile, dar de azi-noapte încoace descoperim că le ştim şi le cântăm pe toate. Şi ni se par din nou vesele, nu penibile.

R.I.P Jacko

Niciun comentariu: