vineri, 6 februarie 2009

Ţara lor, nu a noastră

Dacă n-aveţi chef să citiţi cele 60 şi ceva de pagini ale stenogramei de aici, iaca bucăţile esenţiale:
  • Marton Arpad (UDMR): Nu mi se pare normal să dăm un spaţiu unor societăţi comerciale pe gratis, pentru că orice societate comercială, care închiriază oriunde un sediu sau orice pentru a face o emisiune, plăteşte. Singurul loc unde face asemenea lucru gratis este Parlamentul României. Dacă vrem să aducem bani la buget, atunci să plătească orice societate comercială pentru a închiria un spaţiu de emisie sau pentru altceva. Cum fac acele societăţi comerciale care vor să facă un film sau alte asemenea îndeletniciri.
  • Adrian Năstase (PSD): Dorim să venim să construim noi această imagine sau lăsăm ca alţii să intre în această incintă şi, în funcţie de dezbateri, este o dată un scandal, calc pe cineva cu maşina şi vrem să vedem unele dintre dezbateri, mai împuşc pe cineva pe la Braşov, avem dezbateri importante în Parlament şi le facem pe holurile Parlamentului. Este în ordine, nu este o problemă. Eu nu am o problemă cu asta. Ştiu şi care sunt, bănuiesc, interesele aici, în toată această chestiune. Dar repet, problema noastră şi poate reflectaţi până când luăm o decizie definitivă, dacă o astfel de hotărâre, o astfel de decizie pe termen mediu şi pe termen lung are o anumită justificare din punctul de vedere al prezenţei noastre publice. Avem o problemă de imagine, avem o problemă de a prezenta ceea ce facem aici, trebuie să ne hotărâm: facem conferinţă de presă în fiecare zi, ieşim să explicăm ziarelor, invităm televiziunile. Dacă avem un astfel de studio, putem să implicăm şi televiziunile private, ca să nu ne facem adversari din ele şi le spunem o zi pe săptămână, câte un moderator care vine de la fiecare dintre aceste televiziuni.
  • Cezar Preda (PD-L): Domnia sa a prezentat această televiziune şi acest studio ca o chestiune publică, ca o necesitate publică. Dar noi avem nu o televiziune publică, noi avem şase televiziuni publice finanţate din banii României. Haideţi, doamnă preşedinte, să îndreptăm strategia noastră ca această televiziune publică să intre şi să facă treabă aici, pentru aleşi şi să facă studioul pe banii lor, să prezinte activitatea din Parlament aşa cum dorim noi, pentru că până la urmă este o televiziune publică şi ea face ce-i spunem noi, nu ce vor alţii. Eu cred că aici ar trebui să fie un element de strategie.
  • Roberta Anastase (PD-L): dacă sunteţi de acord cu propunerile pe care vi le-am făcut la începutul şedinţei, anume acelea de a scoate investiţiile pe studioul de televiziune, cu menţiunea făcută şi de domnul Adrian Năstase - ca acest proiect de televiziune pentru Parlament să nu fie unul abandonat, ci trebuie clarificată locaţia, trebuie gândit un proiect de investiţie într-adevăr luând în considerare Televiziunea Română, aşa cum s-a spus aici, şi formula de finanţare a acestui proiect, dar pentru moment, ţinând cont şi de contextul economic, dar şi de aceste impedimente cu caracter tehnic pe care le avem, să scoatem investiţia din buget.
Şi, de avut în vedere în viitor, o variantă cauzatoare de şpăgi pentru cazarea cururilor de parlamentari:
  • Adrian Năstase: Am o întrebare, totuşi: nu am putea, în studiul acesta pentru hotel, să introducem şi o altă variantă – identificarea unuia sau a două blocuri care sunt nefinalizate. Sunt companii care intră acum în faliment, sunt unele care nu pot să termine anumite investiţii, şi poate că negocierea şi preluarea unor astfel de lucrări ar putea să fie mai simple, tot cu plata în rate, eventual, pe o anumită perioadă de timp.
P.S. Mai merge cineva la vot? Mai plăteşte cineva taxa radio-tv?

Niciun comentariu: