sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Gata campania, începe distracţia

Gata, am scăpat de pseudo-campania electorală. Ieri seară am primit ultimele două brichete. În 10 minute am reusit să dau jos inscripţiile de pe ele, deci vor fi utile :)

Nebunia, însă, abia începe. Mâine, oamenii vor descoperi că nu au pe buletinele de vot candidaţii care s-au rotit pe la televiziuni. Sau nu cei pe care i-au văzut cel mai des pe afişe. Sau nu cei care le-au dat o pungă lină când au fost la piaţă, pentru ca piaţa e în alt colegiu.

De mâine seară începe aşteptarea. Exit-poll-urile vor da doar procentele partidelor la nivel naţional, nu mandate câştigate, nu colegii portocalii, roşii, galbene sau verzi. Şi va dura vreo 2-3 zile până se vor număra toate voturile din toată ţara astfel încât să se ştie cine a depăşit pragul electoral şi, astfel, ce candidaţi dintre cei votaţi cu cel puţin 50%+1 îşi păstrează colegiile. Faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi închipuiţi-vă ce va ieşi într-un colegiu în care un candidat PNG obţine 60-70-80%, dar partidul nu trece de pragul electoral. Sau care va fi atmosfera în colegiile cu populaţie majoritar maghiară dacă UDMR nu trece de pragul electoral.

Va veni apoi nebunia redistribuirii. Pentru că partidele au preferat să nu lase întreaga decizie în mâna alegătorului. Dar pentru asta îşi vor primi pedeapsa atunci când vor trebui să le explice oamenilor de ce, într-un colegiu, candidatul care a obţinut 49% din voturi a pierdut alegerile în faţa celui care a obţinut doar 30%. Vor trebui să explice de ce durează o săptămână să afle rezultatele alegerilor, timp îndeajuns pentru analiştii şi politicienii care se vor perinda pe la televiziuni spunând că se măsluiesc rezultatele.

Deci, după cum spuneam, începe distracţia. Mai ales că, o dată cu aflarea rezultatelor finale oficiale, nu urmează liniştea. Urmează Guvernul. Altă distracţie.

Niciun comentariu: