luni, 14 iulie 2008

De ce nu mă duc la Metallica

Weekendul ăsta mi-a reproşat cineva că fac fiţe de prost gust refuzând să merg la concertul Metallica. Am încercat să-i explic că orice trupă, cu trecerea timpului, începe să sune altfel. Că sunt senzaţii pe care nu vrei să le pierzi şi o singură experienţă diferită poate dărâma o bucată din propriul Univers.

Metallica nu sună mai rău acum decât atunci când o descopeream eu, acum 17-18 ani. Dar sună altfel. Băieţii au mai îmbătrânit, stilul lor de a cânta s-a schimbat, moda în sonorizare s-a schimbat. Dupa Burton si Newsted e greu să mai digeri şi al treilea stil de bass, al lui Trujillo. Muzica lor s-a schimbat, şi asta se simte cel mai bine pe St. Anger, cu care eu nu mai rezonez aproape deloc.

În plus, să recunoaştem, muzica aia pe care ai iubit şi suferit primele dăţi e muzica adevărată. Şi pe vremea mea, maică, era considerată declaraţie de dragoste orice formă de manifestare artistică în 2 pe Nothing Else Matters, Master of Puppets, Sanitarium, Seek & Destroy, Fade to Black, One, And Justice for All, Enter Sadman, The Unforgiven sau Wherever I May Roam.

Îmi pare rău că n-am fost la concertul din 1999, dar luna asta n-am să ma duc. Am mai zis o dată: probabil c-o să-mi organizez eu propriul concert în orele alea .

P.S. Dacă tot nu e clar ce-am vrut să zic, exemplificarea e mai jos. În stânga, Wherever I May Roam live, anul ăsta, pe 5 iunie, la Rock in Rio Lisboa. În dreapta, Wherever I May Roam live în 1992. Incomparabil.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Nu scapi nepedepsita! -)
Daca nu te duci la Metallica, tre' sa mergi la alte 10 in loc. Si sa scrii aici despre ce ai vazut la fiecare. Am zis!

Tiribonflax spunea...

of, dacă nici tu nu mă înţelegi... :-)

Anonim spunea...

E simplu: nu te duci, nu esti "a real fan ".
http://moshcalifar.wordpress.com/2008/07/13/d-day-minus-10/

Tiribonflax spunea...

moshule, lumea nu e în alb şi negru. eu vreau să mă duc la concert la metallica mea, nu la metallica altora.

Anonim spunea...

Suna mult mai bine bucata din '92 dar ma indoiesc ca sunetul e de "live".

Anonim spunea...

Stiu ca n-o sa-ti placa dar Metallica "ta" nu exista e doar o himera. Metallica adevarata e in snake pit langa scena. By the way : nuantele de gri se pierd repede in peisaj...Nu te inteleg: chiar daca nu esti fan, iti plac Metallica sau iti place sa asculti cd-uri cu selectiile tale ? :)

Tiribonflax spunea...

@ radu - am mai văzut câteva înregistrări din concerte din perioada aia. sunau la fel şi chiar păreau live. spun păreau că, mnoa, 100% n-am de unde să ştiu. da' oricum e diferit ce se aude în concert de varianta de album. iar dacă e playback atunci hetfield ştie să mimeze fără nicio greşeală :)

@ moshule, de ce nu înţelegi că e vorba de senzaţii, nu doar de sunete? de ce insişti să te caci în gusturile unui om? şi de ce, dacă nu avem aceeaşi părere, trebuie să arunci cu răutăţi? nu e puţin cam prea infantil?

Anonim spunea...

@tiribonflax: e mai degraba un clip cu imagini de la concert, peste care e pus sunetul bine lucrat. dar ai dreptate, pe vremuri suna foarte bine.

Cetateanul Popescu spunea...

Tiri,

eu te inteleg. De la 1991 incoace refuz sa mai ascult Metallica. Pana si pustiul meu a avut nevoie doar de 6 luni ca sa se limiteze la clasicele de pana in 1991. Mi-e si mie dor de One, The Shortest Straw sau Master Of Puppets, dar deh, gusturile se modifica (io oi fi oare din piatra, de nu ma schimb cu vremurile?)