luni, 17 martie 2008

Limita propriei burţi

Nu ştim şi nici nu ne interesează să vedem macro. Nu ştim să evaluăm efectele acţiunilor noastre decât până la propria burtă. În rest, ne doare la bască. Că e vorba de efecte pe termen lung sau de efecte asupra altor fiinţe de pe planetă, ne-doa-re-la-bas-că!

La Chinezu, un anume Ştefan spune că a fost (sau este) profesor într-un liceu din mediul rural şi recunoaşte "cu francheţe" că a dat palme elevilor că se săturase de dat note mici şi de pus absenţe nemotivate. (Trăiesc eu într-o lume paralelă? Păi nota mică şi absenţa nu sunt singurele arme ale profesorilor?)

Luând cazul în speţă, să acceptăm prin absurd că o palmă dată de-un profesor poate devia măcar cu câteva grade drumul tânărului care se-ndrepta vertiginos spre cine ştie ce destin neguros. N-o să iasă un doctorand în drept din copilul ăla, dar măcar nu ajunge-n puşcărie înainte de 20 de ani.

Cât de vinovat se va simţi, însă, profesorul, când, 10-15 ani mai târziu, copilul acelui tânăr va ajunge la spital cu maxilarul rupt pentru că taică-său şi-a adus aminte că o palmă poate face minuni?

Niciun comentariu: