luni, 1 decembrie 2008

Transilvania sărbătoreşte?

  • Acum 90 de ani, Transilvania s-a alăturat destinului Moldovei şi Ţării Româneşti. Dar dacă lăsăm la o parte aspectele patriotice, să le zicem sentimentale, mai rămân motive de sărbătorire? Care era destinul Transilvaniei dacă nu făcea parte din România?

P.S. Nu mă interesează părerile naţionaliştilor furibunzi. Comentariile lor, mai ales în cazul în care conţin cuvinte scrise cu majuscule şi/sau multe semne de exclamare, vor fi şterse. Nu mă interesează dpdv patriotico-naţionalo-istorico-lingvistic. E doar un exerciţiu de imaginaţie, nu o pornire destabilizatoare. Despre destinul economico-politic întreb.
P.P.S Mi-aş fi scos tricolorul in balcon azi, dar n-am balcon. Deci chiar nu e nevoie de nervi patriotici :)

3 comentarii:

hadean spunea...

io cred ca transilvania ar fi avut macar o autostrada pana la ora asta. e drept, nu ar fi circulat tare multi romani get beget pe ea, dar nici acum nu circula romani pe vreo autostrada in transilvania. deci..:-)). vorbind serios, la cat de mamaliciki suntem, la ora asta eram asimilati de nu mai stiam vreodata ca n-am fost unguri.zvacniri de genul "1918" sunt rare in istoria neamului nostru.

Anonim spunea...

Peste 10 ani (la aniversarea de 100), te invit sa dez-unesti Ardealu pentru o suta de ani. Si dupa ce aceste 200 de ani se vor fi petrecut, si inca 10 sa rumegam, mai discutam.
** **
Ce zici, te bagi de dez-unitor?
(In Muzeu' de Istorie din Nagy Banya scrie cine erau cotropitorii pentru care s-or ridicat zidurile pe malu' Sasarului. Nu erau unguri, nu erau polaci.)
** **
Daca bem o tuica, toti vorbim aceeasi limba. In fiecare zi e 1 Decembrie!

Tiribonflax spunea...

române, mă bag la dezunitor. facem târgu', bem pălinca. dacă ne mai amintim ceva după aia, facem dezunirea.

hădean, adică cum, am fost vreodată altceva decât unguri? :-D