joi, 4 decembrie 2008

PSD a câştigat, PNL a pierdut

  • nu, nu e vorba de negocierile pentru guvern, dacă la asta vă aşteptaţi :)
E vorba despre partea uninominală a alegerilor de pe 30 noiembrie. Pe aia a câştigat-o detaşat PSD şi a pierdut-o ruşinos PNL.

Cum care e partea uninominală? Aia în care câştigătorul colegiului a fost ales cu 50%+1. Că doar în acele cazuri electoratul a avut, într-adevăr, un cuvânt de spus. Restul e partid+colegiu cu prezenţă bună+redistribuire.

Revenind la cei aleşi cu 50%+1, primul lucru pe care trebuie să-l spunem e că sunt 83 de deputaţi şi 31 de senatori. Adică 26% dintre deputaţi şi 22% dintre senatori. Felicitări partidelor politice pentru această reuşită uninominală de răsunet mondial.

Împărţirea mandatelor:
PSD+PC          40 deputaţi            12 senatori
PD-L                27 deputaţi            11 senatori
UDMR              12 deputaţi              7 senatori
PNL                   4 deputaţi              1 senator

Concluzie: PSD e cel mai tare partid din momentul ăsta. Şi nu pentru că a câştigat cele mai multe mandate cu 50%+1, ci pentru că şi-a împărţit colegiile în aşa fel încât să poată să le câştige, deşi nu se afla la guvernare.

Adică PNL a stat cu genunchii tremurând la redistribuire după ce a ţinut cu dinţii de varianta actuală a legii, a trecut prin Guvern o hotărâre care a ocupat peste 200 de pagini din monitorul oficial, a stabilit data alegerilor şi a organizat cap-coadă scrutinul. How lame is that?

Niciun comentariu: