marți, 25 noiembrie 2008

Neconstituţional?

  • deţinuţii pot vota numai dacă au domiciliul în colegiul în care se află penitenciarul
Say whaaaat? Păi şi dreptul constituţional de a vota?

13 comentarii:

nihasa spunea...

daca ajungi acolo e destul de clar ca nu esti un maestru al alegerilor bune si poate e cazul sa nu ai posibilitatea de a alege si pentru alti :)

Unknown spunea...

pai dreptul il ai in continuare dar sa il vedem pe detinut cum ajunge in colegiul lui! e valabil si pentru pacientii internati in spitale ce nu se afla in colegiul lor. ei cu ce au mai gresit?

nihasa spunea...

Si acum propui sa indoim nitel legea pentru detinuti si bolnavi? Acum eu cu ce am gresit? Ei ar putea sa voteze dar eu care sa zicem sunt intr-o calatorie de afaceri in strainatate ...nu as putea sa votez.

Unknown spunea...

de ce sa o indoim? poate introducem si noi votul anticipat si asa votezi si tu si eu si sile! pardon, sile e afara si poate vota

nihasa spunea...

o idee buna ... cunosc cativa morti care ar dori sa voteze :)

Unknown spunea...

ei oricum voteaza, ca doar sunt inmormantati in colegiu1 ;)

Tiribonflax spunea...

vă rog, fără sânge :)

diferenţa între cei internaţi în spital sau plecaţi în străinătate şi deţinuţi e simplă.

faptul că ei nu votează nu ţine de faptul că li se interzice să se deplaseze. teoretic, amândoi se pot deplasa, pe riscul şi buzunarul propriu. zic teoretic, nu-mi săriţi în cap.

deţinuţii în schimb, nu pot face asta sub nicio formă. şi da, nu sunt maeştri alegerilor bune, dar atâta vreme cât instanţa a ales să nu le interzică acest gen de drepturi, înseamnă că, juridic, dacă vor, trebuie să poată vota.

în plus, să nu vă închipuiţi că în penitenciare sunt doar condamnaţii. ce ne facem cu arestaţii preventiv? ei de ce nu au voie să voteze?

nihasa spunea...

au voie desigur sa voteze .. daca ajung la sectia de care apartin.

Tiribonflax spunea...

două buletine de vot se vor ridica brusc din teancul de lângă preşedintele secţiei de votare. vor pluti graţios de-a lungul mesei încarcate de liste electorale, sub privirile calme ale membrilor secţiei de votare. îşi vor alege o ştampilă, o vor smotoci prin tuşieră şi se vor retrage în intimitatea cabinei de votare.

îndeplinirea actului va fi semnalizată prin chicoteli satisfăcute, iar buletinele vor pluti in spirale spre urna de votare, intrând în ea cu un ultim fluturat dintr-un colţ.

ştampila, care a vegheat zborul spre urnă, se va întoarce pe masă cu sentimentul unei împliniri colosale.

şi va aştepta următoarea pereche de buletine de vot mânuite prin forţa minţii.

nihasa spunea...

ma gandeam la o evadare dar e mai cool ce zici tu :)

Tiribonflax spunea...

acu, sincer, mi se pare mare deranjul cu o evadare, numa pentru vot :) cică românu-i puturos, vrea să poată face totul fără să mişte un deget :)

nihasa spunea...

esti puturos ... nu votezi.

plus ca sincer as prefera banii aia care s-ar duce spre posibilitatea de exercitare a votului sa ajunga in alta parte.

De exemplu .. pe pamantului democratiei (da sunt nitel ironic) adica in state ... doar 2 state ofera posibilitatea de a vota cat timp esti in inchisoare. Sper sa nu ma insel .. e o informatie mai veche.

Tiribonflax spunea...

depinde de sistemul juridic. noi avem cam 2% din deţinuţi care au drept de vot. nu-s mulţi, vreo 500 de oameni. da', orişicât, e dreptul lor.

iar votul prin corespondenţa ar rezolva problema asta.

sau votul online, da' cu ăsta nu mă împac eu prea bine :)