marți, 11 noiembrie 2008

Free Nay Phone Latt!

Râdem noi, glumim, dar oare cât de dezinvolţi am fi dacă ne-ar paşte închisoarea?

Un blogger din Maynmar a fost condamnat ieri la peste 20 de ani de închisoare "for his internet activities". Pentru "violation of electronic acts and crime against public tranquility". Sună a film absurd. Nay Phone Latt scria pe nayphonelatt.blogspot.com şi a fost săltat in ianuarie. De fapt atunci s-au şi oprit postările sale. A mai fost adăugată ieri una, probabil de mama sa, cu anunţul condamnării sale.

Aş vrea să vă zic şi ce scria omul, dar mi-e imposibil, că pe ecranul meu nu apar decât muuulte semne de întrebare. La propriu.

Fondul problemei, pentru noi, e, însă, altul. Câţi dintre noi sunt conştienţi de limitele pe care şi le-ar impune dacă ar trăi într-un regim precum cel din Myanmar? Câţi sunt conştienţi că, dacă situaţia de la noi nu s-ar fi schimbat în ultimii fix 20 de ani, la ora asta ne dădeam pe net întocmai ca şi chinezii, cu jde mii de restricţii. Sau am fi economisit juma din salariul pe o lună pentru o oră de net, precum cubanezii.

Pentru că, nu-i aşa, ni se umflă rişcaşu' doar atunci când ştim că nu avem ce să păţim. Nu înfrunţi un câine nervos decât dacă e legat sau e după un gard pe care nu poate să-l sară, nu?

(amănunte despre cazul Nay Phone Latt aici, aici şi aici)

Niciun comentariu: