duminică, 13 iulie 2008

Păi de ce să mergi cu RATB-ul?

Până de curând, în capul meu, părerile pro şi contra folosirii RATB-ului în detrimentul maşinii personale se băteau cam de la egal la egal. Pro era că o concentrare de călători într-o singură maşină duce la scăderea numărului de maşini pe stradă, la o reducere a blocajelor în trafic şi, puţin, şi la scăderea poluării prin gaze de eşapament. Contra era lipsa comodităţii, care se compunea atât din îngrămădeala cauzată de numărul prea mici de maşini şi de abundenţa de pensionari plimbători, lipsa aerului condiţionat vara, prezenţa hoţilor în orice sezon, nerespectarea orarului, lipsa vânzătoarelor de bilete în fiecare staţie şi mizeria.

În ultimele saptămâni pare că tabăra contra se îndreaptă spre victorie. Primul semn a fost când, într-o marţi seară, am aşteptat, împreună cu alte vreo 20 de persoane, să iau tramvaiul 55. Cu o seară înainte pe traseul respectiv circula chiar şi tramvaiul 14, deci bănuiam că nu va fi o aşteptare prea lungă. Ghinion. După vreo 30 de minute m-am târât pe jos spre casă, descoperind, două staţii mai încolo, că în Iancului se săpase pe şina de tramvai în toate direcţiile, deci 55-ul nu mai avea nicio şansă să circule.

Două zile mai târziu s-a introdus linia tamporara 640, nişte autobuze obosite şi lipicioase care înlocuiau 55-ul pe o bucată de traseu. 640 pe care m-am bazat sâmbătă, când trebuia să ajung la o biserică lângă Cocor, la un botez. Şi-am aşteptat de mi s-au lungit mâinile şi mi s-au afundat picioarele în asfalt. Bătută în cap de soare, am luat un taxi şi, ajunsă în Iancului, am constatat că absolut toate autobuzele sunt deviate spre Obor.

Mnoa, acuma să nu mă înţelegeţi greşit, n-am io problemă că RATB scoate sau bagă linii, da', totuşi, n-ar fi normal să-şi anunţe călătorii? Io ca io, că mă folosesc din ani în Paşti de liniile de suprafaţă, şi prefer să umblu sub pământ, precum cîrtiţa. Da' ăia care au abonamente şi se trezesc brusc că tre să-şi ia picioarele la spinare? Mersul pe jos face piciorul frumos, e drept, da' şi ce frumos e să ajungi la muncă dimineaţa gata transpirat şi dornic de un duş...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mersul pe jos face parul cret si piciorul mic. Si cereti prin sindicat, camera de baie cu jacuzzi la servici :)