luni, 5 mai 2008

Jurnalism obiectiv

Se dă: textul de mai jos.
Se cere: să se numească patronul ziarului în care a apărut :)
  • Cine vrea „fotoliul” de primar?
  • Cristian Anghel, presedinte PNL Maramures, primar al municipiului Baia Mare de 15 ani. Candideaza pentru cel de-al cincilea mandat consecutiv. Este cunoscut in randul baimarenilor. S-au vehiculat multe „scoruri electorale” pana acum, partidele prezentand diferite sondaje. In final, baimarenii sunt cei care vor decide.
  • Cristian Corin Chereches, prim-vicepresedinte PD-L Maramures, candidat al acestei formatiuni politice pentru primaria Baia Mare. A intrat tarziu in cursa electorala, insa in numai cateva saptamani a crescut spectaculos in sondaje. Om de afaceri, politician, Corin Chereches porneste in lupta sub sloganul PD-L: „Facem ce trebuie!”. Sloganul cu care vrea sa atraga insa atentia baimarenilor, este: „De ce traim in Baia Mica?”. Raspunsurile sunt multe: fiindca nu avem spatii verzi, doar centrul orasului este asfaltat, cartierele fiind pline de gropi, nu avem locuri de joaca pentru copii, Baia Mare este o cetate inchisa, ale carei porti, Corin Chereches doreste sa le deschida pentru baimareni. Este un contracandidat puternic pentru Cristian Anghel, si ar putea sa puna multe „bete in roata” actualului primar in turul 2.
  • Mircea Dolha, consilier local PSD, vicepresedinte al Organizatiei Baia Mare, iar de o saptamana, viceprimar al municipiului resedinta de judet. Si el alearga in cursa, PSD spera sa obtina, ceea ce baimarenii nu au acordat niciodata in mare numar: voturi. Voturi pentru a deveni primar al Baii Mari. Sondajele il claseaza insa in „Liga invingatorilor”, fiind intre primii candidati cunoscuti (ca notorietate) de cetatenii orasului. Scorul sau este, insa, departe de a-i aduce mult ravnitul „fotoliu” de primar.
  • Ioan Codrut Seres, vicepresedinte PC la nivel de tara, senator, fost ministru al Economiei in Guvernul Romaniei. Venit din Salaj si trimis in Maramures abia in 2004, Codrut Seres mai are mult de muncit in randul baimarenilor. Are carisma, este tanar, insa o parte dintre locuitori se intreaba de ce nu candideaza in Zalau, orasul sau de bastina. Si de ce a ales tocmai Baia Mare, pentru a incerca sa schimbe ceva. Ramane de vazut ce se va intampla in continuare.
  • Istvan Ludescher, viceprimar al Baii Mari, reprezinta UDMR Maramures. El candideaza la fiecare mandat, obtine aproximativ acelasi procent, asigurandu-si astfel un loc de consilier, iar daca are noroc, o noua functie de viceprimar.
  • Vasile Berlinger, candidatul PRM Maramures, om de afaceri. Dupa ce ani buni s-a ocupat de cele patru restaurante din Baia Mare, in ultimii ani a ajuns actionar la Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, filiala Baia Mare. Candideaza pentru prima oara pentru o asemenea functie, insa este prematur sa vorbim de sansele sale. Probabil PRM va prinde, un loc sau doua in Consiliul Local, dar asta ramane de vazut.
  • PNTCD Maramures il trimite in lupta pe Constantin Muresan, manager al „Eurohotel”, om de afaceri, cu legaturi solide in Austria, in domeniul profesional. Nici acum patru ani filiala judeteana a PNTCD nu a reusit sa obtina nici macar un consilier in CL Baia Mare. Sansele ca ceva sa se schimbe in 2008, sunt practic nule.
  • Partidul Civic Maghiar, formatiune mai proaspat infintata, il are ca si candidat pe Attila Geiger. Doi candidati maghiari pot sa divida din sansele pe care le avea pana in prezent UDMR.
  • Florian Grigore Gazu este candidatul Partidului National Democrat Crestin. Infiintat pe ultima suta de metri, PNDC nici nu spera decat la un maximum 2% din votul electoratului baimarean.
  • Partidul Verde l-a propulsat pe Vasile Tatar, ecologist impatimit, cunoscut deja in municipiu prin petitiile sale. Intentiile sale sunt bune, insa nu la fel putem spune despre sanse.
  • Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale vrea sa lupte pentru Baia Mare cu Adiel Florian, administrator al SC Piata Aliment SA. PPPS nu a avut niciodata un scor bun in municipiu, pensionarii parand a avea alte optiuni.
  • Ultimul candidat, ca de altfel singura femeie pornita in cursa, este Liliana Reghina Moga, preSedinte al Partidului Noua Generatie, filiala Maramures.

8 comentarii:

hadean spunea...

Glasul Maramureşului cumva?

Tiribonflax spunea...

domnu', citiţi cu atenţie ce se cere ;-) hihihi

Anonim spunea...

Cristian Corin Chereches. Dar mi-a luat ceva vreme. Iar pentru unul care nu e de-al locului, descrierea ca'tindatilor pare (aproape) obiectiva.

hadean spunea...

acu, lasa-mi dreptulla un strop de subtilitate
normal ca e cc

Tiribonflax spunea...

mihai, "aproape" e cuvântul cheie. partizanatul trebuie să fie subtil, ca să fie eficient. dar dacă iei la analizat fiecare descriere, mai arată-mi un candidat căruia i se menţionează sloganul şi promisiunile electorale.

dacă ziceau la cherecheş că e om de afaceri, că e patron de presă, că nu face parte din garda veche de politicieni, dar asta nu înseamnă că nu a lucrat cu unii baroni locali, şi că, având în vedere atât instrumentele mediatice pe care le are la îndemână, cât şi aderenţa naţională a pdl, are şanse să intre în turul II şi să-i facă probleme lui anghel, atunci ziceam că e o descriere relativ obiectivă.

dar prin felul în care e scris, nu e decât o limbă într-o parte şi-un şut în toate celelalte părţi, în timp ce se mimează o analiză obiectivă a tuturor candidaturilor.

dacă tot e ziarul candidatului, atunci să-şi pună în clar în ziar opţiunea. cititorul oricum cumpără ziarul, că oraşul e mic şi se ştie ce al cui e. dar măcar nu are senzaţia că ziaristul încearcă să-l fraierească.

Tiribonflax spunea...

@ hadean - îţi las şi stângul, numa' să nu baţi pe nimeni, că te banuiesc că ai avea chef :-D

Anonim spunea...

Jurnalismul obiectiv afisat pe acest site este destul de subiectiv, deoarece chiar si aici sunt publicate stiri care nu sunt verificate. In Baia Mare Partidul Civic Maghiar nu are niciun candidat la Primaria orasului!!!!!!!!!!!!!!!!
Semneaza: Attila GEIGER, presedintele organizatiel locale PCM-MPP.

Tiribonflax spunea...

domnule geiger, cred că aţi confundat blogul acesta cu o instituţie de presă. aici nu se practică jurnalism. e un jurnal al unei persoane private care scrie ce-i trece prin cap. adică nu se publică ştiri. deci nici nu trebuie să fie verificate. iar menţionarea dumneavoastră este conţinută de un citat dintr-un ziar local. adresaţi-vă ziarului dacă aveţi vreo problemă.