joi, 1 mai 2008

Doftana - închisoare, "universitate", muzeu, ruină, paintball

Mi-am adus aminte de nişte poze făcute vara trecută la Doftana, după ce-am citit o postare a lui Vlad. Aş fi vrut să uit de ele pentru că mi-a venit să plâng când am văzut clădirea. Şi am văzut-o pentru că am fost destul de insistenţi cu paznicul, care ne-a văzut îndeajuns de întregi la cap încât să nu ne asumăm riscuri inutile.

De la Doftana oamenii au furat aproape tot ce se putea. Mai rămâne să desfacă toată clădirea cărămidă cu cărămidă. Că şi-aşa nu pare că cineva ar vrea să mai facă ceva acolo. Sau poate cineva tocmai asta vrea, să se fure tot şi după aia să poată valorifica terenul.

Am visat, anul trecut, cu ochii deschişi, câte s-ar putea face la fosta închisoare Doftana. Nu muzeu, nu închisoare. Dar cazino, hotel, han, chiar şi un spa.

Dar deocamdată acolo se fură. Şi, uneori, se mai închiriază clădirea pentru paintball. Da, paintball.













3 comentarii:

Cristian spunea...

culmea'i c'avem şi locuri care merită mai mult respect zăcând în aceeaşi paragină; a, cum? n'a făcut'o un sobor de preoţi? mai dă'o'n Doamne iart'mă, ce treabă am io cu vilocu' grofului Banfi de la Bonţida? Să'l repar şi p'ormă să se trezească f'o pensionară evreică de origine maghiară din Brooklyn că e moştenitoarea moşiei?

Tiribonflax spunea...

din fericire soarta castelului banffy din bonţida este mai veselă. din câte ţin eu minte de când eram prin zonă, a fost concesionat unei fundaţii care îl şi restaurează. încet-încet, dar măcar se ocupă cineva. şi prinţul charles a dat de câteva ori pe-acolo, deci n-am emoţii că o să ajungă o ruină.

din păcate mai sunt prin judeţul cluj o seamă de castele şi conace într-o stare extrem de jalnică. castelul teleki e, cred, exemplul cel mai bun, îţi plânge sufletul când îl vezi. castelul banffy din borsa e de 50 de ani spital de boli psihice, într-o stare îngrozitoare, si e revendicat. cel din răscruci, tot castel banffy, era destul de bine întreţinut, cred că o şcoală specială funcţiona în el, dar voiau s-o desfiinţeze. în săvădisla, la castelul mikes, care e într-o zonă superbă, e spital tbc.

astea-s toate clădiri care stau în picioare, care ori arată încă omeneşte, ori se pot reabilita. că nu e la fel cu toate. castelele bocskai şi haller sunt în ruină, acolo s-a terminat povestea.

şi foarte bine că cine poate să revendice, revendică. oricum statul român nu scoate niciun ban să le protejeze.

Anonim spunea...

SUNT DIN TELEGA SI I-MI PARE RAU SA VAD CUM DIN 89 PANA IN PREZENT NU S-A FACUT APROAPE NIMIC IN ACEASTA COMUNA.DRUMUL PRINCIPAL SE ASFALTEAZA PERIODIC SI IN REST NIMIC.TURISTII CE VIN LA BAILE MINERALE AU PARTE DE O IMAGINE A LOCALITATII LA FEL CA SI ACUM 20 ANI.PACAT CA IN LOCALITATE SUNT OAMENI BUNI SI MUNCITORI DAR NI AU AVUT PARTE DE O CONDUCERE PE MASURA