sâmbătă, 12 aprilie 2008

12 aprilie - Yuri's Night în 50 de ţări

Acum 47 de ani, Yuri Gagarin devenea primul om care călătorea în spaţiu. Timp de 108 minute, armeanul de 27 de ani şi 1,57 m înălţime a orbitat în jurul întregii planete şi a aterizat la 250 de km de Baykonur, de unde se lansase. Fix 20 de ani mai târziu, la aniversarea zborului lui Yuri Gagarin, are loc primul zbor al navetei spaţiale Columbia, care a durat două zile.

Ambele evenimente sunt sărbătorite în aceată seară prin 190 de petreceri organizate în 50 de ţări de pe 7 continente. În România o singură personă a anunţat organizarea unei petreceri, în Bucureşti. Prima ediţie a Yuri's Night a avut loc in 2001 şi a pornit ca o simplă petrecere prin care să fie celebrată reuşita cosmonautului rus şi prin care să fie popularizată explorarea spaţială.

Nici Gagarin şi nici naveta spaţială nu mai există acum. Omul şi-a pierdut viaţa în 1968, într-un accident aviatic, iar naveta s-a dezintegrat în 2003, la intrarea în atmosferă din cea de-a 28-a misiune.

                    Zborul lui Yuri Gagarin                                      Primul zbor al navetei Columbia

5 comentarii:

O___o spunea...

R.I.P. Laika & Gagarin !

PS. Pana la urma care este concluzia vizavi de aselenizarea lui Neil Armstrong ? Care este parerea ta?

Tiribonflax spunea...

eu n-am concluzii, am întrebări.

O___o spunea...

aham, defect profesional sa inteleg. :D

Tiribonflax spunea...

nu, doar efectul faptului că lumea e mare, iar eu sunt mică.

din fericire nu sunt bolnavă de scenarita care caracterizează cea mai mare parte a populaţiei acestei ţări. nu judec decât dacă ştiu cu siguranţă faptele.

O___o spunea...

Si daca spunem ca noi suntem mici iar lumea e mare, se naste intrebarea "oare cat de mare e lumea asta?".
Natura omului este de a fi nesigur vizavi de orice lucru, mereu isi pune intrebari, sau e in cautarea unor raspunsuri. Toata evolutia noastra se bazeaza pe starea asta de .... sa ii zicem "neliniste".Na, ca vorbesc acum despre altceva, si sunt sigur ca tu te refereai la cazul Elodiei cand ziceai despre boala romanilor de a face scenarii. :D