sâmbătă, 29 martie 2008

Am stins şi s-a văzut

Cică vreo un milion jumate de becuri de 100 de watts s-au stins în România pe perioada Orei Pământului. La mine în casă a fost linişte şi cald (de la lumânări). Am decuplat siguranţele şi-am stat cu bateria de la laptop şi cu modemul de zapp. Chiar şi telefoanele s-au descărcat în ora aia :) După cât am văzut pe ecranul ăla pe care arăta nenea de la Institutul de Cercetări Energetice, consumul a scăzut de la 8000 la vreo 7600. Asta ar fi cam 5%. Ceea ce e bine ca semnal :)

Poate aşa îşi dau seama cât de mult contează să nu risipeşti şi cei care-şi lasă luminile aprinse când pleacă de-acasă sau aprind luminile în toată casa, deşi nu ies din aceeaşi încăpere timp de câteva ore, sau îi doare la bască dacă lasă deschisă uşa de la frigider sau li se pare normal să doarmă cu televizorul sau monitorul calculatorului aprins. Sau mai ales cei care strâmbă din nas la preţul unui bec economic, fără să-şi dea seama că ar avea aceeaşi lumină, dar cu un consum de cinci ori mai mic.

P.S. pentru cei care au stins tot, dar au lăsat frigiderul in priză: n-aţi făcut mare lucru, frigiderele şi congelatoarele sunt cele mai mari consumatoare de curent casnic. Poate la anu'...

P.P.S. Poate în 2009 se implică şi autorităţile. Dacă nu la nivel naţional, măcar în Bucureşti. Că anul ăsta s-au făcut "vitejeşte" că plouă.

Niciun comentariu: